top of page

Sementhypoplasi - når sementen "etser" bort

tannvett.no

Felles for alle tannsykdommer og smerter i munnen er at de fører til en forandring av det naturlige tyggesystemet, da tennene slites og forandres dag for dag. Dette vil på sikt føre til nye diagnoser.


Forfatter: Hesteodontolog Øyvind Berven


En videre faktor er at tannsmerter også kan vise seg i resten av kroppen på de merkeligste vis: Ryggsmerter, TMJ, feilslitasje i høvene, halthet, magesår, dårlig pels/hovtillvekst osv.

Det er nylig også vitenskapelig bevist (på mus og mennesker) at mage/tarm-smerter kan tolkes som tannsmerter, mao: en hest med magesår kan gi forandringer i slitasje av tenner og bitt-utfordringer.


Tennene er således både årsak til, men også et offer for mye trøbbel i kroppen.

Som ved alle sykdommer og skader er det viktig å forebygge, oppdage eventuelle problemer så raskt som mulig, og legge en behandlingsplan som er bygget opp på evidensbaserte metoder og passende utstyr.


Førsteplass for hyppige diagnoser er tidligere diskutert under-, og overbitt som med tiden har ført til videre diagnoser.


På en god annenplass finner vi sementskader, sementhypoplasi. 


Når sementen på tannen etses bort


Sementhypoplasi betyr at sementen som befinner seg rundt og i tannen skades og etter hvert forsvinner. Sement har flere funksjoner:

  • Viktig som senefeste til å holde tannen fast i kjevebenet.

  • Beskytter tannen/emaljen mot mekaniske, kjemiske og termiske påkjenninger.

  • Den gir også støtte til emaljen, og dermed styrken i tannen.


Sement er ømfintlig mot pH-forandringer i munnen. Det er ikke uvanlig at unghester har en periode med etsninger i sementen pga tannfelling: Hver felling inngår med en betennelse, denne bakterielle infeksjonen fører til et surere miljø og sement vil forsvinne på den delen av tannen som er eksponert i munnen (ligger over tannkjøttet).


Sementhypoplasi
Sementhypoplasi

Her kommer det vakre

Tannen slites jo ned og skyves samtidig ut. Dermed kommer det etterhvert ut frisk sement. I dette tilfellet er det funnet en forklaring og man kan se at prosessen har stoppet om den “nye” sementen ikke har skader.


Det er mye vi ikke vet om årsakene til sementhypoplasi. pH-forandringer kan settes i sammenheng med fôret, spyttets kvalitet og kvantitet, tyggefunksjon/rengjøring, vann-kvalitet, hestens immunsystem osv.


Det vi med sikkerhet vet er at tørt kraftfôr kleber seg rundt og i tennene, og i seg selv skaper et dårlig miljø i hestemunnen. I tillegg vil kariesbakterien (og andre bakterier) kose seg med å omdanne sukker til syre, det blir dermed en opplagt forklaring. Men det finnes andre årsaker som det arbeides hardt med å finne ut av.

Vi skiller mellom sementhypoplasi og perifer karies: Karies er i denne sammenheng som over nevnt når bakterien blander seg inn.


Sement har som nevnt en ru overflate under tannkjøtt nivå, men når den bryter ut i munnen til en frisk hest vil grovfôret pusse denne glatt og fin i tyggeprosessen, så ikke fôrrester kleber seg på veggene til tannen.


Sementhypoplasi er skader/etsinger i sementen, det vil derfor allikevel bli en ru overflate, og fôransamlingene øker og danner grunnlag for enda mer etsing, og tannen mister sitt beskyttende lag og vi frykter isinger, kolikk,(drikker dårlig kaldt vann), fôrinnpakninger, andre sykdommer og adferds-avvik.


Alvorlige forandringer kan repareres for å hindre eskalering.



Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page