top of page
tannvett.no

Noen tanker om fôring: Høynett og lav krybbe

Er det fordelaktig å fôre hesten med høynett? Med tanke på fortenner, vil man få slitasje på disse ved å benytte høynett?


Forfatter: Veterinær Øyvind Berven - Hesteodontolog og Veterinærkiropraktor


Hester har et komplekst blodomløp i hodet. Gjennom evolusjonen har naturen tilrettelagt slik at hesten naturlig skal hente mat fra bakken, for så å løfte hodet med munnen full for å tygge, samtidig som den beholder oversikten over sin flokk, ulver og andre trusler. I de kraftige kjevemusklene (masseter-muskelen) finnes det tre store venepumper på hver side av hodet. Med hver tyggebevegelse strammer muskelen seg rundt disse “blodposene” og presser ut blodet. Dermed pumpes oksygenfattig blod ut fra hodet, for å forhindre "blodspreng", og samtidig tillates nytt arterielt, oksygenrikt blod å lettere forsyne musklene igjen med oksygen og næringsstoffer. Siden blodtrykket er avhengig av posisjonen til hodet i forhold til hjertet, fungerer dette systemet bedre når hesten spiser mat fra bakkenivå. Det hindrer effektivt at hesten blir blodsprengt under fôring.


Men hva med høynett og krybben?

Her må vi tenke nytte - kost. Ovennevnte blodpumpesystem er ikke kritisk for hestens overlevelse; det er en fascinerende og interessant mekanisme som nok har større betydning for ville hester, men det er fortsatt verdifullt å vurdere den i denne sammenhengen.


Det finnes altfor mange overvektige hester. Vi er stadig vitne til livsstilssykdommer hos hester, forårsaket av overfôring på særlig sukker og stivelse. Eksempler på dette er PPID, EMS og laminitis (forfangenhet), med mer. Hester er beitedyr. De er utviklet for å gå rundt hele dagen for å søke, sortere, velge og evaluere forskjellige typer planteliv i varierende landskap og klimaer. Denne søke- og tyggeprosessen har også en viktig stressdempende effekt på hesten. For å optimalisere trivselen (gjennom tygging) og forhindre magesår (forårsaket av for lite tygging/aktivitet, manglende spyttproduksjon, økt stress), samtidig som målet er å opprettholde en slank hest, må en ofte ty til bruken av høynett. Altså, forminske inntaket men stimulere "jakten" på mat og tyggeprosessen.


Plassering

Plassér høynettet så lavt som mulig, samtidig som du passer på at hesten ikke kan huke seg fast i nettet med skoene eller bena.


Ved bruk av høyt plasserte krybber eller høynett, ser vi en økning i tilfeller av øyebetennelser og tette tårekanaler, siden øynene blir mer eksponert for rusk, støv og lignende.


Nakke

Fra et kiropraktisk perspektiv kan det være en fordel å feste høynettet til veggen for å redusere "sleng" på nettet med tanke på nakken. Dersom hesten din står på boks, kan det også være lurt å endre nettets plassering. Dette bidrar til at hesten ikke utfører de samme repetitive nakkebevegelsene hele tiden. Plasser nettet til høyre en dag, og til venstre neste dag.


Tannslitasje

Vi har ved tannklinikkene ikke registrert økt slitasje på fortennene ved bruk av høynett.


Sementhypoplasi
Plassér høynettet så lavt som mulig, samtidig som du passer på at hesten ikke kan huke seg fast i nettet med skoene eller bena.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page